Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2009

Το φως του ΠαρμενίδηΜια καινούρια κυκλοφορία από τις εκδόσεις μας έρχεται να ταρακουνήσει τα νερά των αρχαίων ελληνικών μεταφράσεων και ειδικά στον προσωκρατικό χώρο μέσα απο τα γραπτά του Σωτήρη Γλυκοφρύδη (sotglyk@otenet.gr).
Σε συνέχεια του βιβλίου του 6ος π.Χ. αιώνας : Η αρχή της μετακύλησης των ιδεών σε Ανατολή και Δύση, μας κοινοποιείται ο λόγος του Παρμενίδη σε αυτό το βιβλίο με τίτλο " Το Φως του Παρμενίδη (Η αναθεώρηση της ζωής)".

Σε ποιους απευθύνεται η φιλοσοφία και κατά πόσο αξίζει να ασχοληθούμε με θέματα της φιλοσοφικής βάσης; Πάνω σε αυτά τα πρωταρχικά ερωτήματα επικεντρώνεται το βιβλίο, επιχειρώντας να απαντήσει με έναν πράγματι ξεχωριστό τρόπο.
Ξεκινώντας ένα πολύ πρωτότυπο και ευχάριστο -έξω από τα συνηθησμένα- διάλογο, εμφανίζεται στη σκέψη του συγγραφέα ένα δαιμόνιο, το οποίο πότε με γκρίνια, πότε με διάθεση παιχνιδιού και αστεϊσμών, πότε με περίσκεψη και περίσσια σοβαρότητα, ανοίγει τους δρόμους για τη γνωριμία με έναν από τους πιο σημαντικούς αλλά και παρεξηγημένους φιλόσοφους της αρχαιότητας. Τον Παρμενίδη.
Η συνάντηση με το πνεύμα του, έτσι όπως περιγράφεται στις ερωταποκρίσεις, έτσι όπως δίνεται με τη μετάφραση του διασωθέντος κειμένου του, το οποίο ο συγγραφέας κατόπιν ερμηνεύει με προσήλωση και τρόπο διεισδυτικό κι έτσι όπως επεκτείνεται στην ζωντανή ανάλυση που ακολουθεί, μετατρέπει το βιβλίο αυτό σε μια κεκαλυμμένη φιλοσοφική πραγματεία δοσμένη με απλό και κατανοητό τρόπο.
Αξίζει να διαβαστεί, γιατί ακριβώς δεν απευθύνεται μόνο σε κοινό ειδικών, αλλά πρωτίστως σε νέους ανθρώπους, δίνοντάς τους ερέθισμα για μια καινούρια αντιμετώπιση της ζωής. Χωρίς να χάνει τίποτε από την ακρίβεια των διατυπώσεων, γίνεται ευχάριστα δεκτό από τον καθένα που θα ήθελε να έχει μια ιδιαίτερη επαφή με τον προσωκρατικό στοχασμό και περισσότερο με τον Παρμενίδη. Ο Παρμενίδης από την Ελέα, που επηρέασε όσο κανείς τον κόσμο των ιδεών, τον Πλάτωνα αλλά και το μηχανισμό της λογικής του Αριστοτέλη.
Μέσω αυτού, ο αναγνώστης μπορεί να βρει απαντήσεις στα θεμελιώδη αλλά και στα καθημερινά προβλήματα που τον απασχολούν, να κατευθυνθεί σε μιαν άλλη λογική, ενωτική, αποδίδοντας μέσω του νου την πρωτοκαθεδρία στο δρόμο της καρδιάς. Αγκαλιάζοντας τελικά τον κάθε του συνάνθρωπο, αναπροσαρμόζοντας στερεότυπα, επαναπροσδιορίζοντας τα δεδομένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου